Számtalan kritikát olvashattatok már tőlem, tőlünk. Kritizáljuk az oktatási rendszert, a tananyagot és a tanítási módszereket, és kritizáljuk magunkat, szülőket is, ha éppen ezt tartjuk helyénvalónak. Ám ne higgyétek, hogy mi mindenben csak a rosszat látjuk. Ha vannak, meglátjuk a pozitív dolgokat is. Miként most is, jöjjön itt erre egy példa!

Ezúton szeretném ország világ előtt kikiáltani, hogy vannak klónozandó tanárok?!

Olyanok, akik a rendszer állította korlátok között is megtalálják a lehetőséget, hogy érdekessé és izgalmassá tegyék a tananyagot. Akik képesek úgy tanítani, hogy felkeltik a gyerekek érdeklődését és kíváncsiságát. Akik tudnak olyan eszközöket bevetni a tanításba, hogy a gyerekek ne aludjanak el a tanórán és a megszerzett ismeret ne csak a dolgozat megírásáig maradjon meg a fejükben. Akik tudnak olyan módszereket megmutatni és olyan módszerekkel tanítani, amit aztán a gyermek később a nagybetűsben is tud alkalmazni. Akik nem ellenségként tekintenek a mobiltelefonra és a számítógépre, hanem megpróbálják bevonni azokat a tanításba és megmutatni a gyerekeknek, hogy azok nemcsak játszásra használhatók. Akik felvállalják annak minden nehézségét, hogy bevezessék a gyerekeket a csoportos munkavégzés rejtélyeibe és örömeibe. Akik tudnak project jellegű feladatokat adni a gyerekeknek és az eredmény értékelését átengedni a projectben résztvevő gyerekeknek és osztálytársaiknak.

Nem győzöm sorolni azokat a számomra oly fontos és meghatározó elemeit a tanításuknak, amiknek a hiánya miatt kritizálom olyan gyakran a rendszert. Meghatódva hallgatom gyermekemet, amikor az így szerzett tanulási élményeiről lelkesen mesél! Mert ezektől lelkes és ezekről mesél. Hiszen van miről!

Igazán hálás vagyok azoknak a tanároknak, akik nyitottak annyira a világra és gyerekeinkre, hogy ne csak egy tanórai feladatot lássanak bennük! Mert lássuk be, meghatározó szerepük van abban, hogy a gyerekek miként viszonyulnak a tanuláshoz és a világ megismeréséhez. És tisztelettel kérem ezen tanárok kollégáit, hogy vegyék észre ezeket a tanárokat és módszereiket, és ne szégyelljék eltanulni, ellesni ezeket az eszközöket és módszereket. Járjanak jó példával a gyermekek előtt annak bemutatásában, hogy a tanulás nem ér véget azzal, hogy elhagytuk az iskolapadot. Higgyék el, tanulni sohasem késő!

szerző: Regina