Sokszor és sok helyütt olvastam, hallottam ezt a jó tanácsot: akkor beszélgess a kamasz gyerekeddel, ha ő akarja, ha neki van ehhez kedve, és ne akkor, amikor neked! Gyakorlati tapasztalatom az, hogy ez a tanács valóban jó tanács. Mert törekedhetek én bármennyire arra, hogy a nekem megfelelő időben és hangulatban töltsek minőségi időt a gyermekemmel és adjam át okosságaimat, ha ez nem találkozik az ő pillanatnyi igényeivel, garantáltan süket fülekre és bambán fennakadó tekintetre számíthatok.

Miután mindkét fiam bőven kamasz korban van, nem kevés érzékenységre és megértésre, na meg türelemre van részemről szükség ahhoz, hogy elkaphassam azokat a pillanatokat, amikor nekik is kedvük van beszélgetni, lelkizni, családi életet élni.

Amikor az újságosnál megláttam egy 27 különböző önismereti tesztet tartalmazó kis füzetecskét, rögtön arra gondoltam, hogy ez nagyon jó szórakozás lesz az egész családnak a nyaralás alatt. És szerencsére így is lett!

Nagyon érdekes volt azt megtapasztalni, hogy már a kérdések is milyen jó kis beszélgetésekre adtak lehetőséget, vagy annak eldöntése, hogy egyáltalán melyik teszthez van most éppen kedvünk.

Mi például ezeket tudtuk meg magunkról:

  • megnéztük, hogy melyikünk mennyire képes arra, hogy jelen legyen, mennyire tudja átélni azt, ami “itt” és “most” történik vele
  • hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy fejlődjünk, hiszen számtalan előnye van, ha tudatosan jelen vagyunk, pl. hogy csak egyet emeljek ki: hatékonyabban tudunk reagálni a kihívásokra, mert nem a régi, berögzült, automatikus reakciók irányítják a viselkedésünket
  • hogy melyik jól ismert mesehőssel lehet sok közös vonásunk: furfangosak és kreatívak vagyunk mint Ludas Matyi vagy inkább igazi vezéregyéniségek, mint Dagobert bácsi, esetleg rendszeretőek és megfontoltan józanok, mint Nyuszi a Micimackóból?
  • hogy fiaim és férjem mennyire tartják magukat férfiasnak, és ami szerintük valakit férfiassá tesz, az a kép találkozik-e a mai társadalom által elvártakhoz
  • hogy mennyire tudunk hiteles képet alkotni a másikról az első találkozás alkalmával

Még jó pár érdekes teszt kimaradt, de a megtapasztaltak alapján biztos vagyok abban, hogy sorra fogjuk venni azokat is. Igazán jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek, aki nyitott arra, hogy többet megtudjon magáról vagy a másikról. Tesztelésre fel hát!

szerző: Mariann