A napokban kapja meg vagy már meg is kapták az általános és középiskolások az év végi bizonyítványukat. Tele a közösségi média a kitűnő bizonyítványokra méltán büszke tulajdonosok posztjával, de talán ennél is több a büszke szülői megosztás.

Természetesen rengeteg munka és kitartás, szorgalom és tehetség áll a csodás eredmények mögött.

De vajon hány szülő teszi fel a kérdést, hogy miről is árulkodik valójában egy bizonyítvány? Tényleg pontos képet kapunk általa gyermekeink teljesítményét, képességit illetően? Elégedett lehetünk, ha csupa ötös és aggódnunk kell egy kevésbé tökéletes év végi eredmény után a gyermekeink jövőbeni érvényesülése miatt? Miről is árulkodnak a különböző tantárgyak melletti számok? Miről állít ki bizonyítványt a bizonyítvány?

Szerintem arról, hogy az adott tantárgyat a szaktanár mennyire tudta megszerettetni a gyerekemmel (vagy éppen megutáltatni) és néhány szóbeli felelet meg írásbeli felmérő során mennyire tudta ő ezt a pillanatnyi körülmények szerencsés (vagy éppen szerencsétlen) összjátéka után a számon kérőnek visszaadni, reprodukálni.

NEM árulkodik arról, hogy gyermekem:

  • mennyi és milyen erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy ezt az eredményt felmutathatja
  • miben és hogyan tudna esetleg fejlődni
  • hogyan érzi magát az iskolában
  • milyen szerepet tölt be az iskolatársai életében, hogyan viselkedik velük, mennyire segítőkész, figyelmes, empatikus
  • hogyan tud együttműködni a társaival, mik az erősségei, mennyire önálló, mikor kiemelkedően aktív
  • hogyan kezeli a kudarcot, a konfliktusait
  • hogyan képes beosztani az idejét, priorizálni a feladatait
  • mennyire rugalmas, kreatív, tud-e és mer-e kérdezni
  • képes-e a hibáiért vállalni a felelősséget.

Tisztában vagyok azzal, hogy egy ilyen típusú visszajelzés rengeteg figyelmet és energiát igényelne a pedagógusok részéről. De talán pont erre kellene hogy legyen, esetleg a rengeteg felesleges adminisztrációs teher átszervezésével, megszűntetésével.

Mert nagyon fontos lenne, ha végre mindenki elhinné, minden gyermek értékes és kiváló képességekkel bír, a bizonyítvány csak és kizárólag a tantárgyi tudásukról állít ki bizonyítványt.A Formáld a jövőd! kezdeményezésünk kurzusaival pont azokra az értékekre kívánunk ráerősíteni, ami a bizonyítványból kimarad.

szerző: Mariann