Ismeritek a Rudolf nevű rénszarvasról szóló dalt? Emlékeztek Rudolf történetére?

Rudolf egy fényes és vörös orrú rénszarvas volt, aki ebben különbözött a társaitól, ezért társai kiközösítették: kinevették és soha nem játszottak vele.

Ám egy ködös nap megváltoztatta Rudolf életét. Mi történt? Jött a Télapó, és képes volt másként látni Rudolf fénylő orrát, képes volt meglátni benne a lehetőséget. Meglátta, hogy Rudolf fénylő orra fogja őt átvezetni a ködön és ezzel lehetővé teszi az ajándékok szétosztását a gyerekek között. Mit tett? Megkérte Rudolfot, hogy vezesse a szánt.

Ez megváltoztatta Rudolf életét. Megváltozott az élete, mert egyik pillanatról a másikra hasznosnak, fontosnak érezte magát; megtapasztalta, hogy Valaki, ráadásul nem akárki, hanem a Télapó, képesnek tartotta Őt egy igazán fontos feladat elvégzésére. Ettől Rudolf maga is elkezdett hinni saját képességeiben. Ráadásul a többi rénszarvas Rudolfhoz fűződő viszonya is megváltozott, megszerették őt.

Erre a látásmódra és hozzáállásra lenne szükség az iskolákban: megtanítani a gyerekeknek, hogy egyediek, különlegesek, és hogy ez hatalmas érték. Ha megtalálják magukban ezeket a különlegességeket és képesek ezekre értékként tekinteni, képesek lesznek megtalálni helyüket az életben.

Minden gyerek (és felnőtt) egy Rudolf, valamilyen szempontból. Különbözőnek születünk: különböző külső megjelenéssel, különböző fizikai és szellemi adottságokkal, különböző képességekkel és érdeklődéssel. Ahelyett, hogy szembe mennénk az eleve adott “különbözőségeinkkel”, és ahelyett hogy minden gyereket ugyanabba a kockába szuszakolnánk be; ahelyett, hogy minden gyereket egyen gyerekké igyekeznénk “nevelni”, aki minden tantárgy iránt ugyanúgy érdeklődik, aki minden nap ugyanolyan motivált, és minden nap képes ugyanolyan magas színvonalon teljesíteni, helyette hagyni kellene megélni a különbözőségeiket; meg kellene keresni, ki miben különleges és értékes, és ezekre az erősségeikre kellene koncentrálni és azokat tovább erősíteni.

Ahogy mi felnőttek sem vagyunk egyformák, és ahogy mindannyiunknak másra van szükségünk ahhoz, hogy boldogok legyünk; ahogy mi felnőttek is más és más munkát élvezünk, hiszen más és más érdeklődéssel és képességekkel rendelkezünk, úgy gyerekeinket is más és más tesz boldoggá és kiegyensúlyozottá.

Nekünk szülőknek és a tanároknak egyaránt ezt kellene folyamatosan szemünk előtt tartani, és segíteni gyerekeinek ezt az utat járni: találja meg a saját rudolfságát?

Semmiképpen sem szeretném kisajátítani a fenti gondolatot Rudolfról, a rénszarvasról. Hallgassátok meg Yong Zhang-nak, az amerikai Kansas-i Egyetem professzorának előadását a XXI. századi iskolákról az alábbi linken, aki ebben a TEDx előadásában megfogalmazza, hogy szerinte miről kellene az oktatási paradigmaváltásnak szólnia.

https://www.youtube.com/watch?v=XKWr_OCdVEs

szerző: Regina