Amikor megálmodtuk a Formáld a jövőd! kezdeményezésünket, mindig fontos célkitűzésünk volt, hogy személyes példánkon keresztül közvetítsük a tréneltjeink felé: legyenek próbálkozásaik, legyenek nyitottak és érdeklődőek, legyenek kérdéseik, érezzék igenis át, hogy ők a felelősek azért, hogy élnek-e a bennük meglévő lehetőség kiaknázásával; és érezzék a mi segítségünket hitelesnek, mert nem csak átadjuk ezeket, hanem mert mi is ilyenek vagyunk.

Hogyan jön be a képbe a zsiráffül?

Akik hallottak már az erőszak mentes kommunikációról(EMK), azok jól tudják, hogy Marshall B. Rosenberg amerikai pszichiáter-pszichológus által kifejlesztett módszer célja az, hogy az emberek nagyobb együttérzéssel és világosabban, azaz kevesebb félreértéssel tudjanak kommunikálni egymással.

Zsiráf fület viselve a kommunikáló fél felvállaltan EMK stílust használ és ezt azért teszi, mert neki ez örömet okoz és ezt a stratégiát alkalmazva képes önmaga valós szükségleteit kielégíteni és partnere életét gazdagítani.

A zsiráf nyelvről tartottunk előadást, a káposztásmegyeri Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Szülők klubja résztvevőinek, mintegy 70 szülő részvételével.

Célunk természetesen nem az volt, hogy ezt az előadást hallva a szülők másnaptól csak és kizárólag zsiráful beszéljenek. Célunk az volt, hogy bemutassunk egy olyan módszert, amely hasznos segítség lehet, amikor konfliktusokban vergődünk és eljutottunk oda, hogy felismerjük: valamin változtatni kellene.

Célunk volt az is, hogy ne egy klasszikus előadást tartsunk, hanem egy valódi beszélgetés alakuljon ki, ahol felszínre kerülhetnek olyan problémák, amelyekkel többen azonosulni tudnak; és bevált megoldási javaslatokat lehet egymással megosztani és kibővíteni innentől a zsiráf nyelv használatának lehetőségével.

Nagyon hasznos volt azt látni, hogy mennyire megküzdünk mindannyian azzal a ténnyel, hogy bizony sakál nyelvhez vagyunk szokva és sokkal könnyebben, zsigerből jól esően azt használjuk, és erre tanítjuk gyerekeinket is.

És nagyon felemelő volt azt megtapasztalni, hogy többen úgy mentek el, hogy köszönik a 2 órát, amit együtt töltöttünk, és bár nagyon nehezen megy, de értik és látják, hogy mekkora ereje van, és igenis próbálkozni fognak, hogy beszéljék a zsiráf nyelvet.

Mi ezt csak támogatni tudjuk és tréneltjeinket is erre buzdítjuk: tegyük fel a zsiráf füleket, mert egymás életét gazdagítani sokkal jobb, mit örökösen harcban állni, hogy kiderüljön: “kinek volt igaza?” vagy “hogy ki a hibás”?!

szerző: Mariann