Drága Nagyikám mondogatta ezt mindig. Szerintem igaza volt. Tegye mindenki a dolgát, legjobb tudása és lelkiismerete szerint.

Nagy felelősség ez? Igen! De azt gondolom, hogy cselekedeteinkért, döntéseinkért, vagy éppen azok hiányáért bizony vállalnunk kell a felelősséget, és senkit nem mentesít ez alól az a tény, hogy aki dönt, és cselekszik, néha hibázik is. Persze nagyon nehéz úgy elfogadni mások hibáit, ha a következmények mondjuk az elkövetkező 1 évre erősen befolyásolják diákok tízezreinek sorsát.

Hát igen, a téma örökzöld; idén is volt néhány olyan esemény az érettségi vizsgák kapcsán, amik feleslegesen fokozták a diákok és közeli hozzátartozóik amúgy is egekbe emelkedett adrenalin szintjét.

Vállalom, hogy érintett vagyok, úgyhogy csak az olvassa tovább, akit nem zavar, hogy én bizony érettségiző gyermek anyjaként elveszítettem pártatlan jellegemet!!!

Csak három olyan “kis” momentum, ami eddig napvilágot látott és e poszt megírására ihletett:

  • A matematikából középszinten, angolul érettségizőknek az egyik feladata hibás volt. Az Oktatási Hivatal szerint apró fordítási hibáról van szó, igazából azonban abban a formában, ahogy a feladatlapon szerepelt, a feladat megoldhatatlan volt. Nekem ez nem apró problémának tűnik, mert le lehet úgy blokkolni, ki tud egy ilyen hiba úgy zökkenteni, hogy az nem csak 1 feladat megoldására, hanem akár a teljes vizsgára rányomhatja a hatását, ott és akkor. A diákok kaptak kompenzálásként néhány extra percet, a feladat készítőjének, lektorának meg volt 1 egész éve, hogy azt hibátlanul megalkossák!
  • Mizéria a töri atlaszok körül. Tanulásra és tanításra évekig használható volt, de vizsgára nem vihető be? Érti ezt valaki? Amelyiket hivatalosan használni lehet, azt pedig a Történelemtanárok Egyesülete szakmailag szétszedte és erősen megkifogásolta! De mit lehet tenni, a szabály az szabály, nehogy már ezen bukjon a gyerek: így aki élt és mozgott atlaszokat próbált a föld alól is előkeríteni, kölcsönkérni, beszerezni…
  • Elfüstölt az érettségire indulók alól a 3-mas metro. Persze mehetett volna mindenki eggyel előbbivel, vagy eleve taxival, vagy a szülő oldja már meg és ezen a héten furikázza már el a gyereket, hiszen fontos vizsgákról van szó, a késés kizáró ok!

És én semmi mást nem vártam volna el azoktól, akik a 3 pontban részletezett helyzet kialakulásában tevékenyen részt vettek vagy éppen mulasztásuk miatt álltak elő ilyen szituációk, hogy tegyék a dolgukat, felelősséggel, ahogy elvárjuk ezt amúgy a most vizsgázó több ezer fiataltól.

szerző: Mariann